Friedrich Nobbe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Friedrich Nobbe (* 20th juni 1830 i Bremen, † 15. September 1922 i Tharandt i Dresden) var en tysk landbrug kemiker, botaniker og frø forsker. Som professor i biologi, arbejdede han siden 1868 på Akademiet for Skovbrug og landmænd i Tharandt. I 1869 byggede han her den første frø inspektion station i verden og grundlagde Seed Testing.

Livet

Friedrich Nobbe, søn af en skoleleder, var i 1846, i en alder af 16, når lærerne arbejdede.  Gennem selvstudier, han udvidet sin viden og overtog i 1852 ledelsen af en skole i bjergene i Osnabrück. Siden 1854, han studerede naturvidenskab, især plantefysiologi ved Universitetet i Jena. I 1856 flyttede han til Berlin igen og sætte 1857 om “Cölnischen Gymnasium” den afsluttende eksamen. I 1858 modtog han sin doktorgrad fra universitetet i Jena med speciale “udredninger visse fysiske egenskaber af Erdkrume”.  Der fulgte en to-årig undervisning på skolen i Chemnitz .

1861 Nobbe blev udnævnt som lærer af vegetabilsk og animalsk fysiologi ved State Højere Vocational School i Chemnitz. Samtidig fik han et job på Agricultural Experiment Station i Chemnitz, hvor han talrige fysiologiske undersøgelser om betydningen af de enkelte mineraler udført for planternes vækst.

På forslag af Agrikulturchemikers Julius Adolph Stöckhardt 1868 fulgte Nobbe et ry som en professor i biologi på Academy of Forestry og landmænd efter Tharandt. Det følgende år grundlagde han en plante fysiologiske forskningsstation på Akademiet.  Som en succesfuld lærer og forsker Nobbe havde tre og et halvt årtier i Tharandt. Det var ikke før 1904, i en alder af 74 år, trak han sig tilbage. Han tilbragte de sidste år af sit liv sammen med sin kone i sin Tharandter lejlighed.

Den tidligere Milkau villa, dels sponsoreret af TU Dresden, Institut for Skov Sciences, og i dag den midlertidige sæde for Akademiet for den saksiske stat Foundation for Natur og Miljø i Tharandt er navngivet som Nobbe-bygningen efter ham.

Forskningsresultater

Med økonomisk støtte fra Landbrugsraadet District Association Dresden Nobbe 1869 grundlagde en af Akademiet for Skovbrug og landmænd tilknyttet, men uafhængig plante fysiologiske forskningsstation, som bør være en kontrol station for landbrug, skovbrug og gartneri frø samtidigt i Tharandt. Udtrykket “Fysiologisk testning og frø kontrolrum, der til Tharandt” det var den første institution i frøanalyser verdensplan.

Nobbe var især bekymret over kvaliteten af frø, for hvilke der ikke var nogen obligatoriske standarder på det tidspunkt, for at forbedre den langsigtede ved systematisk overvågningsaktiviteter. Dette mål var også hans 1876 udgivet “Håndbog af frø kunde”. Det er en af de vigtigste værker af videnskabelig landbrug litteratur. Nobbe eksempel her beskriver morfologi og anatomi af frøene, den spiringsprocessen og dets fysiske forhold og fremgangsmåderne til at bestemme værdien af frøet.  Han indtrængende forlangte at indføre ensartede metoder til undersøgelse. Nobbe var banebrydende impulser med denne bog af frø forskning. Hans Tharandter eksperimenterende og kontrolstation var en model for etablering af lignende frø test stationer i ind- og udland.

En anden forskningsfokus Nobbes var undersøgelser af nodule bakterier af bælgplanter. Siden 1888 testede han sammen med sin mangeårige assistent Lorenz Hiltner mulighed for at “vaccinere” jorden eller frøene med rhizobia til. Selv om deres i landbrugspraksis gav ingen tilfredsstillende resultater i 1896 patenteret vaccine “Nitragin” Hiltner kunne udvikle sig senere i München denne “seeding teknik” til praktisk modenhed.

På Tharandter Academy, hvor efter 1870 kun skovbrug studerende blev uddannet Nobbe gav handel Botany godt og i de første år Zoology ansvarlig. Siden 1877 var han også leder af skovbrug botanisk have.  I 1882 var han efter en grundig revision af den fjerde udgave af den omfattende lærebog “Dobner s Botany for skovbrugere” ud.

Var tæt forbundet med navnet Nobbes grundlagt 1858 Journal Landets Wirth-videnskabeligt eksperiment stationer.1861 Nobbe overtog den redaktionelle linje i dette blad, 1863-1905 var han den eneste udgiver. I 1888 blev han valgt til formand for det nystiftede “Foreningen landwirthschaftlicher eksperimentelle stationer i Det Tyske Rige”.  Dette kontor han holdt indtil 1904.

 

Ved professor Nobbes død i 1922 erhvervede Den danske Statsfrøkontrol hans enestående samling af frø. Samlingen indeholder 9000 frøprøver.

P.t. findes professor Nobbes Frøsamling på TystofteFonden. Samlingen flyttes til Rigsarkivet i 2017/2018.